Home




Categoria:


RETETE VEGETARIENE şi SALATE

reteta: ZACUSCA CU VINETE (Romanian Recipe)

ZACUSCĂ CU VINETE (Romanian Recipe)

Ingrediente pentru ZACUSCĂ CU VINETE (Romanian Recipe) :

3 kg. de vinete ( cele cu coajă neagră şi lucioasă, pufoase )
2 kg. de ardei roşii, gogoşari, ardei kapia, sau ardei graşi roşii
1 kg. de ceapă
1 litru de bulion de roşii de consistentă potrivită (nu folosiţi pasta)
500 de ml. de ulei
3‑4 foi de dafin
1 linguriţă de sare
1 liguriţă de piper negru măcinat

Instrucţiuni pentru ZACUSCĂ CU VINETE (Romanian Recipe) :

Se coc vinetele pe grătar, pe disc sau pe plită pană când coaja se carbonizează pe alocuri iar miezul este moale.
Întepaţi vinetele înainte de a le pune la copt ( cu furculiţa)
Vinetele coapte se scot într‑o strecuratoare aşezată deasupra unui vas acoperit cu capac şi se colectează lichidul amar pe care vinetele coapte îl vor lăsa. Vinetele se toacă mărunt cu un obiect nemetalic , de exemplu: tocător de lemn.
Vinetele coapte se decojesc sau se scobesc cu o lingură ( dupa ce s‑au răcit puţin).
Se coc ardeii, tot prin contact direct cu o suprafată încinsă la fel ca vinetele până când coaja se carbonizează pe alocuri. Se scot într‑un vas cu capac. Se lasă să se aburească acolo până se răcesc. Se decojesc, îndepartand şi cotorul şi seminţele. Lichidul pe care îl lasă ardeii este dulce şi foarte gustos, aşa încât se poate păstra. Ardeii se dau prin maşina de tocat.
Ceapa şi ardeii copţi se dau prin maşina de tocat.
Se pune ceapa, sarea, uleiul (500 de ml.) şi 1 linguriţă de sare într‑o oală mare care se asează pe foc ( 7‑8 minute). Se pune plita de fontă între flacară şi fundul oalei.
Se adaugă ardeii tocaţi fin şi se dă în clocot. Se adaugă vinetele tocate.
Se fierbe 1 oră şi se amestecă cu grijă insistand pe fund ca să nu se ardă. Atenţie: zacusca din oală poata împroşca totul în jur şi vă poate arde pielea.
Se pune sare şi piper. Opţional se poate pune zahăr.
Zacusca se toarnă fierbinte în borcane sterilizate, aşezate pe o tavă metalică, să nu plesnească. Se inchid borcanele cu capace sterilizate şi etanşe.
Zacusca se sterilizează în continuare aşezând borcanele în cuptorul preîncălzit la 100 grade Celsius timp de 1 oră.
Altă modlitate de sterilizare este procedeul bain‑marie. Se înfaşoară borcanele în ţesături textile şi se pun într‑o cratiţă mare în care se toarnă apă până sub gura borcanelor. Se aduce apa la fierbere şi se fierb borcanele cu zacuscă 30 minute.
Sterilizarea se continuă aşezând borcanele de zacuscă fierbinte într‑o cutie de carton şi căptuşind cu mai multe straturi de pături groase. Lăsaţi să se răcească lent ( 12 ore).


Toate Magazinele